Natječaj za energetsku obnovu stambenih zgrada najavljen za rujan 2023

Natječaj za energetsku obnovu stambenih zgrada najavljen za rujan 2023
21.03.2023.

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine najavili su danas Natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada neoštećenih u potresu. Predviđena je alokacija u iznosu od 80 milijuna eura, a Natječaj će se raspisati u rujnu 2023. godine.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine objavilo je danas Javni poziv za energetsku obnovu zgrada javnog sektora u sklopu čega je najavljen i Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada neoštećenih u potresu, a za što je osigurano 225 milijuna eura iz nacionalnih sredstava. Natječaji će se raspisati u rujnu 2023. godine. 

Alokacija tih sredstava, prema planu Ministarstva je slijedeća:

  • VIŠESTAMBENE ZGRADE - 80 milijuna eura (cca 300 zgrada)
  • OBITELJSKE KUĆE - 120 milijuna eura (cca 10.000 kuća)
  • SUZBIJANJE ENERGETSKOG SIROMAŠTVA - 25 milijuna eura (cca 1.000 kuća)

Ovim natječajima podupirati će se mjere na poboljšanju energetske obnove zgrada sukladno Zakonu o gradnji (izrada potrebne projektne dokumentacije, energetski certifikat i/ili glavni projekt, povećanje toplinske vanjske ovojnice, unaprjeđenje tehničkih sustava zgrade, grijanje /hlađenje/ ventilacija/klimatizacija/ priprema potrošne tople vode, sustav rasvjete, sustav automatizacije i upravljanja zgradom, uvođenje obnovljivih izvora energije), kao i horizontalne mjere (provedba novih/rekonstrukcija postojećih elemenata pristupačnosti, mjere ugradnje elemenata zelene infrastrukture, urbane održive mobilnosti i elektromobilnost).

Postotak subvencioniranja ovisit će o stupnju obnove, odnosno pojedinačne mjere na obiteljskim kućama podupirati će se  u iznosu od 40% prihvatljivih troškova, dok će se integralna energetska obnova podupirati do 60%, a dubinska i sveobuhvatna obnova do 80% prihvatljivih troškova – i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade.

Više o samoj najavi natječaja pronađite na poveznici dolje

https://mpgi.gov.hr/vijesti-8/krecu-prijave-za-energetsku-obnovu-zgrada-javnog-sektora-vrijednog-40-milijuna-eura-za-obnovu-kuca-i-visestambenih-zgrada-dodatnih-225-milijuna-eura/15229