Sanacija pročelja

Sanacija pročelja na stambenim zgradama

Pročelje zgrade ili njena ovojnica završni je sloj građevine čija je primarna funkcija zaštita konstruktivnih dijelova zgrade, zatim funkcionalna te estetska kako je to element građevine koji prvi zamjetimo kad se promatra građevina. Stanje pročelja nekretnine govori nam o samom održavanju objekta te njegovoj vrijednosti i kvaliteti životnih uvjeta koje osigurava svojim korisnicima.

SANACIJA PROČELJA

Uz krov i stolariju, pročelje je najviše na udaru vremenskih uvjeta, a protekom vremena, bez adekvatnog održavanja, gubi svoju funkcionalnost.

Pri planiranju sanacije pročelja moramo računati na slijedeće korake:

  • Pregled pročelja i utvrđivanje kritičnih dijelova
  • Odabir načina sanacije
  • Odabir završnih slojeva
  • Izrada troškovnika i prikupljanje ponuda prema definiranim smjernicama
  • Izbor izvođača, zatvaranje financijske konstrukcije, ugovoranje radova
  • Izvođenje i nadzor radova
  • Održavanje pročelja

S obzirom na veličinu investicije, sanacija pročelja zgrade najčešće zahtjeva financiranje radova iz vanjskih izvora, odnosno putem kredita komercijalne banke. Također, kod sanacije pročelja treba razmišljati i o zamjeni pojedinačne stolarije, čija se zamjena također može uklopiti u projekt, na način da svaki suvlasnik plaća sanaciju pročelja prema udjelu u vlasništvu, a stolariju svatko zasebno gdje se onda radi poseban izračun pričuve, ovisno tko mijenja ili ne mijenja stolariju.

TON BOJE PROČELJA

Kod odabira tona boje pri sanaciji pročelja zgrade bitno je shvatiti da je pročelje spoj privatnog i javnog prostora. Ne počinje javni prostor na granici javne čestice s privatnom nego na pročelju zgrade koja može biti privatna, ali njezino je pročelje i javno jer oblikuje javni prostor kojeg okružuje i kojeg je definirajući oblikovni dio. To jednako vrijedi za sve zgrade, od nebodera do prizemnica, jer sva pročelja sudjeluju u stvaranju slike grada, a pri odabiru tona boje pri sanaciji pročelja zgrade potrebno je voditi računa i o konačnom izgledu naselja u cjelini imajući na umu i ton boje koji je izvorno zamišljen pri gradnji tih istih zgrada.

O odabiru tona boje, plastike i profilacija pročelja još bi se i dalo raspravljati, ukoliko zgrade nisu pod zaštitom konzervatora, ali bi se kod takvih promjena trebalo voditi računa da se cijela zgrada, promatrajući je kao arhitektonsku cjelinu, što uključuje sve ulaze zgrade, sanira povodeći se istim principima i u istim tonovima boja, a ukoliko to nije moguće barem da se odaberu slični tonovi u nekoj promišljenoj kombinaciji.

Tražite pouzdanog partnera za upravljene i održavanje zgrade?